Mer om

Discgolf

Hva er egentlig discgolf?


Discgolf (også kalt frisbeegolf) er en lavterskelaktivitet som er ganske lik vanlig golf, men i stedet for at man slår en ball rundt på en bane, kaster man frisbeer fra bestemte utkaststeder og opp i kurver som står plassert omkring i terrenget, på færrest mulig kast.

Denne sporten er så enkel å drive med at de aller fleste kan bli god i den.

Discgolf er med på å fremme fysisk aktivitet blant barn, ungdom, voksne og gamle. Sporten passe for alle. Det er en enkel og rimelig aktivitet, kan spilles på alle nivåer,  er veldig sosialt,  morsomt og fungerer like godt i en vennegjeng som på tvers av generasjoner.

«Passer for alle»


Du har sikkert hørt det før : «Passer for alle!». Enten det gjelder alpint, langrenn, fotball, speiding eller til og med om tradisjonell golf.

Men det de da ikke nevner, er de store kostnadene på utstyr, medlemskap og trening.


Discgolf er også et lavterskeltilbud som passer for alle. Men kostnadsmessig så er det i en helt annen verden for de som vil spille. Alt de trenger er en disc (frisbee) til ca 200 kr og så er de i gang.


Klikk på knappen for alle de gode grunnene for at man bør spille discgolf.Hvor populært er discgolf?


Discgolf er faktisk en av de sportene som øker raskest i verden. Og har vært det i mange år. Bare i USA har man beregnet at 10-12 millioner har prøvd denne sporten og at rundt 2-3 millioner spiller regelmessig.  Sporten spilles i rundt 40 ulike land.  Discgolf har forøvrig eksistert siden slutten av 70-tallet, men det er først de siste 10 årene at det virkelig har tatt av. 

Det er vanskelig å finne noe nøyaktige tall på hvor mange spillere som det finnes i Norge idag, siden de fleste spiller uorganisert, men tar man i utgangspunkt i tallene fra USA, som bør stemme ganske bra, så vil det tilsi at det ved inngangen til år 2020 bør ha vært minst 30 000 som spiller regelmessig.

Men disse tallene gjelder før koronaviruset slo til. Denne våren har sporten bokstavelig talt eksplodert og antallet som spiller discgolf har kanskje nesten doblet seg. Nå har det blitt slik at det rett og slett er for få baner tilgjengelig til alle de som vil spille.


Det er ofte byer og kommuner som søker en ny og spennende aktivitet for sine innbyggere. Også private aktører setter opp discgolfbaner som et supplement til de andre aktivitetene de har. En discgolfbane bygges ofte i kombinasjon med aktivitetsparker, bypark, skianlegg, campingområder og skoler.


En vesentlig årsak til veksten er nok at discgolf er et lavterskeltilbud og en billig aktivitet. Og så er det veldig moro da :)


Hvor mange baner finnes det?


Det finnes på verdensbasis ca 10 000 baner. Og dette antallet øker med 15-20% hvert år. Det er altså en økning på nesten 2000 baner i året.

For Norges del, så fantes det kun 7 baner i år 2000, Det hadde økt til 35 i 2009.  I 2015 så fantes det 110 baner og ved utgangen av 2019 så hadde det blitt bygget over 200 baner i Norge av ulik størrelse fordelt over hele landet.

Når man skal prate om hvor utbredt discgolf er, så kan man ikke komme unna Finland. Finland er kanskje det landet i verden hvor discgolf vokser raskest. Visste du at Finland nå har flere discgolfbaner enn vanlig ball golfbaner? Se på illustrasjonen på høyre side.
Bane i Antarktis


Som en artig kuriositet så kan det nevnes at det til og med er en discgolfbane på den amerikanske basen i Antarktis.

Link